Hírek

„Istenem, adj lehetőséget a népemért való szolgálatra” – Gulyás Lajos református lelkész élete és mártírhalála

Erdős Kristóf, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának történész kutatója tart előadást az 1957-ben mártírhalált halt református lelkészről a Kollégiumi Esték sorozatban, 2018. december 5-én szerdán 18.00-tól, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Szikszai termében (Rákóczi u. 1., 1. emelet.)

Gulyás Lajos református lelkész (1918–1957) volt az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlást egyetlen olyan egyházi áldozata, akit jogerős bírósági ítélettel végeztek ki. Írásaiból és beszédeiből egy olyan autonóm személyiség képe rajzolódik ki, aki nyíltan kiállt a véleményéért, bátran és keményen viselkedett. Részt vett a második világháború alatti ellenállásban, majd a koalíciós időszakban a Független Kisgazdapártban politizált. Megjárta mind a nyilas-, mind a kommunista diktatúra börtöneit. 1956-ban békéltető szerepet vállalt a tragikus kimenetelű mosonmagyaróvári sortűz után, majd részt vett az új forradalmi szervek munkájában. A kádári megtorló gépezet kivégzésével példát akart statuálni, ezért az ügyében született kegyelmi kérvények sem segíthettek rajta.

Előadónk, Erdős Kristóf 2009-ben végzett történelem szakos bölcsész és tanárként illetve rádió szakirányú kommunikáció szakos bölcsészként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, majd a Stipendienstiftung der Republik Österreich ösztöndíjával az Universität Salzburg történelem szakán folytatta tanulmányait. 2011-től az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola, Modernkori Magyarország Doktori Program – jelenleg már abszolvált – hallgatója. 2009-2014. között előbb a Terror Háza Múzeum tárlatvezetője, majd a Sziklakórház Atombunker Múzeum muzeológusa. 2014. júliusától a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója.