Hírek

Iszlám – ahogy még nem hallottál róla

Gyöngyösi Csilla iszlámkutató előadása a Kollégiumi Esték sorozatban 2018. október 17-én szerdán 18.30-tól, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Szikszai termében (Rákóczi u. 1., 1. emelet.)

“Három nagyobb problémakört szeretne körbejárni az előadásom: az első a módszertan, hogy hogyan lehetséges egy másik, hasonlóan monoteista vallásról beszélni; a második: a prófétai sorsok különbsége, és az ebből adódó értelmezési kérdések; a harmadik: mit tanít az iszlám a Koránban és a későbbi hagyományban a kereszténységről (egyistenhit, krisztológia, Szent Írások, exegézis).”

Előadónk Gyöngyösi Csilla 1978-ban született Kolozsvárott. 2002-ben végzett a Kolozsvári Protestáns teológiai Intézet református teológia karán; egy évig a Széeklyföldön, öt évig Temes megyében, a Bánságban volt református lelkész. 2008-ban beiratkozott az ELTE keleti nyelvek és kultúrák – arab szakára, amit 2011-ben végzett el; ekkor egyszerre kezdte el a Vallástudomány mesterit és a Filozófiatudományi doktorit. 2012-től tanít az Elte Btk Filozófia Karán iszlámhoz köthető tárgyakat, 2016 óta a Sapientia Szerzetesi Főiskolán Bagyinszky Ágoston atyának a vallástudomány kurzusán az iszlámos részt, az idei évtől pedig Kolozsváron, a BBTE Szociológia és Szociális Munka karon. Szakterülete az iszlám filozófiája és teológiája.