Hírek

Küldetésben járunk. Gyöngyösi Ivett zongoraavató koncertje a Sárospataki Református Kollégiumban

A reformáció 500 évét ünnepeljük sokan sokféleképpen. Szemlélhetjük ezt belülről és kívülről is. Abban azonban bizonyos vagyok, hogy semmilyen külső történet sem tud megfelelő képet adni a megtett útról. Ehhez közvetlen kapcsolatra van szükségünk a reformáció lényegével, amely az evangélium.

A Sárospataki Református Kollégium küldetése az Evangélium köré épül. Óriási misszió ez óriási felelősséggel. Erről szólt ez a  zongoraavató koncert is. Ezt a küldetést minden  eszközzel meg kell ragadni és hirdetni kell. Így érkezem meg a zenéhez, ahhoz a titokhoz, amely mellett sokszor az emberi beszéd csak keresi a szavakat. Titok van abban, hogy a hallható témák, melyek életünk témái, ugyanazok és azok is maradnak, de mindig más és más a hangnem, a variáció, a ritmus, az időmérték. Eközben pedig minden a végkifejlet felé hömpölyög. A várakozás, a feszültség és az izgalom egyre nő, és a zene a maga sejtető eszközeivel jelzi a végső lépést, a végső célt és erre készít fel.

Ezen a koncerten is ebben a csodában lehetett részünk.

A Sárospataki Református Kollégium közössége nevében ezekkel gondolatokkal köszönöm meg nagy szeretettel és Isten iránti hálaadással Gyöngyösi Ivett művésznőnek a felejthetetlen élményt, aminek még sokáig a hatása alatt leszünk.

Füsti-Molnár Szilveszter 

(Fotók: NKZs)