Hírek

Református kegyesség

lelkiségek, keretek, intézmények, gyakorlatok

Konferencia és műhelybeszélgetés.

Sárospataki Református Teológiai Akadémia, 2016. április 8-9.

Napjainkban a saját történetiségükre és társadalmi környezetükre reflektáló keresztény felekezetek diskurzusaiban egyre nyilvánvalóbb tendenciaként érhető tetten a Révész Imre klasszikus megállapításában jelzett kutatási irány: Révész szerint ugyanis az egyháztörténet kutatásában, saját magunk megértésében valójában az úgynevezett kegyesség- vagy lelkiségtörténet kutatásának kellene a főszerepet játszania. A reformáció elindulásának 500 évfordulója alkalmat adhat arra, hogy a református egyház történetéről való gondolkodás egyre intenzívebb diskurzusában fokozottan érvényesítsük ezt a szempontot.

E gondolat jegyében szervez konferenciát és műhelybeszélgetést a Sárospataki Református Teológiai Akadémia 2016. április 8-9-én. A műhelykonferencia keretein belül azt vizsgáljuk meg, hogy a reformáció – a „semper reformanda” jegyében tágan értelmezett – folyamata milyen hatással volt a vallásgyakorlat emberi, közösségi szintjein. Különösen azért fontos ez, mert a reformáció egyik legfontosabb gondolata kezdettől fogva a személyes megtérés, a személyes Isten-kapcsolat hangsúlyozása volt. A katolikus egyház, gyakorlatilag a 4. századtól – méreténél és szerkezeténél fogva is – egyház-, azaz intézményközpontú volt, s ez a felfogás tükröződik katekizmusában is, mely szerint az üdvösség rendes útja az egyházhoz tartozás (vö. Augustinus: Extra Ecclesiam non est vita). Ezzel szemben a reformációra úgy gondolunk, mint ami az egyén bűnbánatának, megtérésének szükségességét, és az intézményes gyónás lehetőségeinek felszámolásával a belső, személyes Isten-kapcsolat elsőrendűségét hangsúlyozta. Kérdés azonban, hogy a reformáció tágan értelmezett folyamatában, a megújulások, ébredések – és megmerevedések, kiszikkadások – során és a változó társadalmi összefüggésrendszerekben hogyan alakult az egyén és intézmény kapcsolata, hogyan módosultak hangsúlyai? Mennyire vagyunk azonosak történetileg tételezett önmagunkkal? Hogyan hatottak egymásra a vallásosság keretei és a vallásukat – sokszor felekezeti közösségeken belül is – eltérő módon megélő hívek? Átrajzolják-e ezek a folyamatok az eredeti különbségeket, és ha igen, hogyan?

Az Istenhez való viszony, a hit megélése módjainak ilyen kérdések mentén történő vizsgálata hozzásegíthet ahhoz, hogy értelmezzük a protestáns, református identitás aktuális kérdését, megélésének jelenkori lehetőségeit és következményeit.

A konferencia egyrészt az interdiszciplináris megközelítésben – a történettudomány, az antropológia, szociológia, irodalomtörténet és természetesen a teológia eszköztárára támaszkodva – igyekszik felfejteni a speciálisan a reformációból fakadó kegyességelemeket. Másrészt megvizsgálja a kegyesség és identitás, kegyesség és intézmény kapcsolatát, valamint ezeknek mai relevanciáját különös tekintettel a kegyes cselekedetek, vagyis a vallásosság mindennapi életre gyakorolt hatásának kérdésére.

A kegyességtörténet ilyen tematizálásának különös aktualitást ad ugyanis az a tapasztalat, mely szerint egyre több református egyháztag, és lelkész vesz részt katolikus, kifejezetten jezsuita vagy bencés hátterű lelkigyakorlaton, s ezek tapasztalatának beépítése a református vallásgyakorlatba – úgy tűnik – jobbára zökkenőmentesen zajlik. Adódik a kérdés, hogy ez csupán a posztmodern vallásosság következménye, vagy vannak olyan hiányok, melyeket a református kegyesség nem tud betölteni, esetleg eleve vannak, lehetnek olyan átjárási pontok a különböző vallásgyakorlati, kegyességi magatartások és formák között, melyekre korunk embere érzékenyebben reagál. A műhelykonferencia célja ennek a jelenségnek a körüljárása, történeti dimenzióba állítása, interdiszciplináris és felekezetközi – római katolikus és evangélikus dimenziókat is bemutató – vizsgálata. A probléma felekezetközi diskurzusba helyezése egyben arra is lehetőséget ad, hogy az egymásról alkotott, történetileg rögzült és szinte identitáselemmé vált képeket felülvizsgáljuk.

A részletes program és ismertető letölthető itt: