Hírek

„Verejtéke olyan volt, mint a földre hulló nagy vércseppek.” – Kustár György előadása a “Péntek esték” sorozat következő alkalmán

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia szeretettel hívja az érdeklődőket a „Péntek esték” sorozat következő alkalmára, Kustár György: „Verejtéke olyan volt, mint a földre hulló nagy vércseppek” – Jézus döntése, mint minta az őskeresztyén közösségben című előadására, 2017. október 13-án, pénteken, 18 órára a Sárospataki Református Kollégium Szikszai termébe.

Kustár György, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia újszövetségi tanársegédje. 2003-tól gyakorló lelkipásztor, 2011-től a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon vallástanára, majd 2014-től az akadémiai közösség munkatársa.

Az előadás a passiótörténet Gecsemáné-kerti jelenetét vizsgálja, s arra kérdez rá, hogy miként értelmezte az elbeszélést az őskeresztyén közösség. A vizsgálat több problémát is felvet: egyfelől azt, hogy milyen történeti értéke van a leírásának. A vita sokszor megkerüli a kérdést, és inkább a teológiai tartalomra koncentrál, mintsem az esemény megtörténtére. A másik probléma viszont még húsbavágóbb. Vajon menyiben vált ez a történet paradigmává a későbbiekben, és lett a „mindhalálig követés” egyik hivatkozási helyévé, sőt a konkrét helytállást segítő történetté? Amennyiben nem, úgy a történet Jézus különleges küldetésének egyik állomását írja le, és követhetetlen kitartásának szép emléke marad. Amennyiben viszont igen, el kell fogadnunk – bármennyire is nehéz egy alapvetően egzisztenciális biztonságra berendezkedő keresztyén közegben – hogy a mártíromság a Jézus követés egyik természetes velejárója (lehet), és a Gecsemáné-történet nem használható bíztatásként akármilyen szenvedésben való helytállásra.

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!