Blog

Ötszáz kilométer a reformáció útján

Ötszáz kilométer a reformáció útján

Több mint ötszáz kilométert teljesítettek azok a református lelkipásztorok, akik a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából kerékpározták végig az országot érintve a legjelentősebb református központokat.

A túra három napja alatt összesen több mint huszonegy órát töltöttek nyeregben a résztvevők, nem ritkán 36 Celsius fokos hőségben, helyenként esőben, zivatarban. A végállomás Sárospatakon volt, a Református Kollégium udvarán a szervező Gilicze Tamás bakonyszentkirályi lelkipásztor elmondta: az országos református fórumokon hirdette meg a kerékpáros túrát. Hozzátette: olyan tevékenységgel szeretett volna megemlékezni a jeles évfordulóról, amely nem hétköznapi, de mégis méltó és mivel nagyon szeret kerékpározni, erre esett a választása. Úgy gondolta, az ünnepi évre egy ilyen különleges akcióval is fel lehet hívni a külvilág figyelmét.

A tervezés során először a Pápa-Sárospatak közötti távolságot mérte meg, amely közel 500 kilométer és úgy gondolta, hogy erre nagyon jól fel lehet fűzni egy Pápa – Budapest – Debrecen – Sárospatak túrát, ami ezzel érintené is a hazai reformáció legfontosabb helyszíneit. Ehhez keresett és talált is partnereket Bán Béla esperes és fia, Bán Áron, Fodor István és Major Lehel lelkipásztorok, valamint Tarcsa Gusztáv kántor, leendő teológus személyében, de a kezdetnél és a befutónál voltak csatlakozók – mondta Gilicze Tamás. Elmondta azt is: télen futással, majd amikor az időjárás engedte, kerékpározással készült a nem mindennapi vállalkozásra, hasonlóan tettek a többiek is, így – bár embert próbáló feladat volt – mindannyian különösebb probléma nélkül teljesítették a távot. Az útra magukkal vitték a református egyház címerzászlaját, amelynek hátuljára minden egyházkerület képviselője ráírta a kerület vezérigéjét.

A szervező hozzátette: a kerékpártúra során elérték fizikai teljesítőképességük határait, ezért egyfajta győzelemérzetük van, mert le tudták győzni saját testüket. Mindezeken túl rengeteg lelki dologra is megtanította a résztvevőket a próbatétel, például az egymásra utaltság és az ember kiszolgáltatottságának érzése. Akadt ugyanis olyan időszak, amikor fáradtan, 35-36 fokban kerekeztek miközben a napi teljesítendő táv felét sem érték el, minden kilátástalannak tűnt és akkor szembesültek azzal, hogy az ember mennyire apró, Istenre utalt lény. Gilicze Tamás hangsúlyozta azt is: kiváló közösséggé kovácsolódott a túrán résztvevők csapata annak ellenére, hogy előzőleg kevesen ismerték személyesen egymást közülük. A három nap alatt – vagyis június 19.-e és 21.-e között -, az 512 kilométer táv megtétele során a résztvevők 21,5 órát töltöttek nyeregben. A legnagyobb sebesség, amit a Budai-hegyekben értek el 54, az átlagsebesség pedig 24 kilométer per óra volt.

Bódisz Attila (szöveg és fotó)

Európa Rádió

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone