Hírek

Egyházi/Felekezeti közösségszervezés mesterképzési szak indul

Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Nyilvántartási Osztálya FNYF/952-3/2023. iktatószámmal nyilvántartásba vette és engedélyezte a Sárospataki Református Teológiai Akadémián a 2023/2024. tanév I. félévében indítandó egyházi/felekezeti közösségszervezés mesterképzési szakot.

A hitéleti mesterképzésbe történő belépésnél feltétel nélkül elfogadott szak:

  • az egyházi/felekezeti közösségszervező alapképzési szak
  • a diakónia alapképzési szak.

A mesterképzésbe történő belépésnél megadott feltételekkel elfogadott szakok: bármely hitéleti szak, továbbá a társadalomtudomány képzési terület nem hitéleti alapképzési szakjai. Ebben az esetben a hitéleti mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma: korábbi hitéleti és/vagy társadalomtudományi tanulmányok alapján legalább 30 kredit a teológia és a társadalomtudomány területéről; amennyiben a hallgató korábbi tanulmányai alapján 15 kredittel rendelkezik a teológia és a társadalomtudomány területéről a hiányzó krediteket a képzés megkezdése előtt résztanulmányok folytatásával önköltséges képzési formában szerezheti meg.

A mesterképzésbe történő belépésnél továbbá figyelembe vehetők azok az alapképzési és mesterképzési szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad. Ebben az esetben a hitéleti mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma: korábbi tanulmányok alapján legalább 60 kredit a hitéleti és társadalomtudomány területéről; amennyiben a hallgató korábbi tanulmányok alapján 30 kredittel rendelkezik a teológia és a társadalomtudomány területéről a hiányzó krediteket a képzés megkezdése előtt résztanulmányok folytatásával önköltséges képzési formában szerezheti meg.

Állami ösztöndíjas képzés.

A képzési idő félévekben: 4 félév

A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

A képzés levelező munkarendben történik.

A képzés célja: A képzés célja olyan közösségszervező szakemberek képzése, akik az egyházi alapértékek, valamint a közvetlen és közvetett társadalmi szolgálatok területén szerzett szakismereteik birtokában képesek szűkebb egyházi, tágabban lokális közösségek életét a jelen társadalmi folyamatok figyelembe vételével szervezni és vezetni. Törekszenek arra, hogy ezeket a képességeket a közösség tagjainak átadva, annak életképességét, fejlődését saját erőforrásaira alapozva elősegítsék. Megfelelő ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik doktori képzés keretében történő folytatásához.

A jelentkezés módja: elektronikusan a Sárospataki Református Teológiai Akadémia saját felvételi oldalán: https://srta.etn.hu/modulok/felveteli/jelentkezes.php

A jelentkezések benyújthatók: 2023. augusztus 7. 12.00 órától augusztus 25. éjfélig.

A jelentkezőknek az alábbi okmányokat kell mellékelni:

  1. saját kézzel írt önéletrajzot (1,5-2 oldal),
  2. nem a felvételi eljárás évében diplomát szerzettek esetében három hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványt,
  3. a felvételi eljárási díj (4.000 forint) befizetését igazoló dokumentumot vagy annak másolatát,
  4. a többletpontok beszámítására való jogosultságot igazoló dokumentumok másolatát,
  5. a korábban megszerzett diploma másolatát,
  6. nem hitéleti szakon megszerzett diploma esetében a teológiai részismereti képzés teljesítését igazoló dokumentumot,
  7. egyháztagságának igazolását.

A felvételi pontok megállapítása az alapdiploma minősítése alapján történik.

Az alapdiploma minősítése alapján a pontszámítás módja a következő: az alapdiploma minősítése szorozva 20-szal, egész számra kerekítve (pl. 3,88-as minősítés esetén: 3,88 x 20 = 77,6, a pontszám tehát: 78; 4,41-es minősítés esetén: 4,41 x 20 = 88,2, a pontszám tehát: 88).

Amennyiben az alapdiplomában a diploma minősítése csak szövegesen szerepel, a pontszámítás módja a következő:

  • a) Jeles: 100 pont,
  • b) Jó: 88 pont,
  • c) Közepes: 73 pont,
  • d) Elégséges: 40 pont.

Többletpontok számítása:

Legfeljebb két, államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgáért a jelentkezők teljesítményért járó többletpontokat szerezhetnek úgy, hogy a többletpontok száma több nyelvvizsga esetében is legfeljebb 10, az összesített pontszámuk pedig a többletpontokkal együtt is legfeljebb 100 pont lehet.

A nyelvvizsgá(k)ért adható többletpontokat az alábbiak szerint kell megállapítani:

  1. B2-es szintű (korábban: középfokú) komplex (korábban: C típusú) nyelvvizsga esetén nyelvvizsgánként 7 pont, de összesen legfeljebb 10 pont;
  2. C1 szintű (korábban: felsőfokú) komplex (korábban: C típusú) nyelvvizsga esetén: 10 pont.

Mesterszakra csak az a jelentkező vehető fel, akinek a pontszáma az adható maximális pontszám 50%-át eléri.