Hírek

Jelenlét – Református kegyesség konferenciák VI.

November 25-27. között immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Sárospataki Református Teológiai Akadémián Református kegyesség konferencia. A konferencián célunk egyrészt az, hogy a református vallásgyakorlat és lelkiség aktuális jelenségeivel, problémáival foglalkozzunk, ugyanakkor mindezt úgy tegyük, hogy közben az együtt gondolkodó és együtt imádkozó emberek közösségét is építsük. A konferencia résztvevőinek egy része évek óta visszajár, de minden évben hívunk új résztvevőket is, akik közül sokan beépülnek ebbe a közösségbe. A konferencia interdiszciplináris és ökumenikus, mert úgy véljük, hogy gondolkodási horizontjaink kiterjesztése gazdagítja azt, ahogyan a problémáinkat látjuk, felismerjük, és megoldásokat keresünk. Az ökumenikus szempontot különösen fontosnak tartjuk, hiszen az a tapasztalatunk, hogy a magyarországi keresztyén felekezetek problémái, kérdései sokszor nem választhatók el egymástól. Ahogy mondani szokták: ha nem is evezünk egy csónakban, de ugyanaz a tenger dobálja ladikjainkat. 

Idei konferenciánk hívószava a jelenlét. Olyan szó ez, mely az elmúlt évek járványai alatt egészen sajátos jelentéssel telítődött. Az egyébként annyira magától értetődő személyes jelenlét korlátozása vagy hiánya számos egzisztenciát rendítette meg, és sok életet tett tönkre. Az új helyzet az egyházakat és a vallásukat gyakorló híveket is kihívások elé állította, hiszen bár a kereszténységben nagyon fontos a kegyesség gyakorlásában a magánáhítat, a személyes elcsendesedés, mégis alapvetően egy közösségben megélhető vallásról van szó. Hogyan pótolható, vagy pótolható-e egyáltalán a közösség az újmédia eszközeinek segítségével? Jézus Krisztus azt mondja, hogy ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az ő nevében, ő ott van közöttük. Megvalósulhat-e ez a jelenlét, ha az összesgyülekezés „ahol”-ja a virtuális térben van? Az ilyen és hasonló kérdések élénk vitákat váltottak ki a különböző felekezeti közösségekben, és nyilvánvalóan a teológiai és gyakorlati megfontolások függvényében különböző válaszok születtek azokra. 

E viták egyik legfontosabb tanulsága azonban az volt, hogy a vészhelyzetre reflektálva sokszor nagyon élesen felvetődő kérdések mögött olyan problémák húzódnak meg, melyek meglehetősen hosszú ideje kimondva, vagy sokszor inkább kimondatlanul jelen vannak a református közösségek életében. Az elmúlt két évben – többek közt a Sárospataki Füzetekben – több fontos vitaindító szöveg is megjelent e kérdésekkel kapcsolatosan, a viták azonban jobbára elmaradtak, ahogy a hosszú ideje lappangó problémák is kezdenek visszasüllyedni a kimondatlanság homályába. Erre a helyzetre is reflektálva állítottuk most konferenciánk fókuszába a jelenlét problémáját, mely jobbára két, egymással szorosan összefüggő viszonylatban szokott felvetődni: egyrészt az Isten és az ember, illetve Isten és a teremtettség, másrészt az emberek közötti kapcsolatok viszonylatában. 

A konferenciával kapcsolatos további információk a https://kegyessegtanulmanyok.srta.hu/ oldalon érhetők el.