Hírek

Lelkészábrázolás a filmvásznon

Hogyan ábrázolják a katolikus papokat, a protestáns lelkészeket és általában az egyházakat a mozi- és tévéfilmek, valamint a sorozatok? – erre a kérdésre keresték a választ a jelenlévők a Vászonpapok és vászonlelkészek elnevezésű nemzetközi konferencián. Az Interfilm Magyarország egyesület október 13–14-i eseményén újságírók, teológusok, lelkészek, hallgatók vettek részt a konferencia helyszínét biztosító Sárospataki Református Teológiai Akadémián.

A kétnapos eseményen angol nyelvű előadásokon és azt követő beszélgetéseken, valamint filmvetítéseken vehettek részt az érdeklődők. Elsőként Lovas Anett Csilla irodalmár, vallástanár, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tudományos segédmunkatársa előadását hallgathatták meg a résztvevők A hátrahagyottak (The Leftovers) című amerikai televíziós sorozatra, ezen belül is az episzkopális Matt Jamison tiszteletes személyére, drámaian megváltozott életére, szolgálatára összpontosítva.

Ezt követően Marek Lis római katolikus pap, az Opolei Egyetem professzora és a SIGNIS lengyelországi elnöke az elmúlt évtizedek lengyel játékfilmjeinek papalakjait és az ábrázolásokban mutatkozó változást mutatta be, de előadásának végén kitért a lengyel sorozatokban megjelenő katolikus tiszteletesek karaktereire is.

Az első nap délutánján a Sárospatak központjában található A Moziban Zomborácz Virág első, Utóélet című nagyjátékfilmjét (2014) tekinthették meg az érdeklődők. A vetítés után Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-​püspökével és Kókai-​Nagy Viktor református teológussal, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Selye János Egyetem docensével Kézdi Beáta újságíró, az Evangélikus Élet főszerkesztője, az Interfilm Magyarország egyesület tagja beszélgetett a film kapcsán egyebek mellett a mérgező családi karakterekről, a felnövés folyamatáról. A beszélgetés végén a nézői hozzászólásokkal egy igazán gazdag diskurzus alakult ki a jelenlévők között a groteszk humorú alkotásról és annak értelmezéséről.

A konferencia második napján elsőként Peter Paul Huth német szociológus, politológus, történész, a ZDF német televízió játékfilmes osztályának egykori munkatársa a Montreáli Jézus (Jésus de Montreál) című, Denys Arcand által írt és rendezett 1989-es moziról tartott előadást, melyben kiemelt téma volt az evangélium személyeket formáló ereje is.

A záró prezentációt – a szeretet kettős parancsát (Mt 22,37–39) fókuszba állítva – Kókai-​Nagy Viktor tartotta az Az ifjú pápa televíziós sorozatról.

Az esemény második vetítése Daniel Jaroszek 2022-es Johnny című alkotása volt, melyet beszélgetés, majd a konferencia zárása, a konklúziók összegzése követett.

A rendezvényt szervező Interfilm Magyarország Egyesület az INTERFILM International szellemében a keresztyén egyház és a film közötti párbeszéd szervezete. Az egyesület ökumenikus alapon működik. Mivel a film az önkifejezés és a kommunikáció egyetemes formája, az Interfilm Magyarország felekezeti hovatartozástól függetlenül a vallás és a filmkultúra párbeszédére, a filmes élet és az egyház közötti rendszeres kapcsolattartásra törekszik.

Szerző: K. B.

Forrás: https://www.evangelikus.hu/hireink/kultura/lelkeszabrazolas-a-filmvasznon

Képek: Nagy Károly Zsolt