Hírek

Megjelent a Sárospataki Füzetek 2020/2. száma

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján számos könyv, tanulmány, film jelent már meg, kiállításokat rendeztek, konferenciákat szerveztek Kárpát-me­dence-szerte. Lehet-e újat mondani a centenáriumi év végéhez közeledve? Elmond­tak, bemutattak, felidéztek-e mindent, amit érdemes, tanulságos és méltó is elmon­dani, bemutatni, felidézni?

Hisszük, hogy Trianonról mindig lehet újat mondani. Lehet újat találni a történeti forrásokban, lehet újat felmutatni a történészi vitákban, újat mondani a közéletben, a politikában, új célokat kitűzni az államközi kapcsolatokban, lehet új üzeneteket talál­ni egyéni életutakban, újabb és újabb tanulságokhoz jutni egy-egy emberi sors meg­ismerésekor; újra megborzongani, megdöbbenni, megerősödni, meghatódni minden egyes személyes hitvallás által.

Miközben azt is valljuk, hogy Trianonról soha nem lehet relativizálva beszélni, vagyis nem lehet újat mondani, és nem lehet újat írni a tragédia tényeiről, máig ható következményeiről sem nemzeti, sem közösségi, sem egyéni vonatkozásokban.

Sárospataki Füzetek jelen száma attól más, azzal törekszik újat hozzátenni a 2020. évi Trianon-témájú munkákhoz, hogy kifejezetten református relációban vizs­gálódik. Szerzőink a Kárpát-medencei református gyülekezetek, közösségek, iskolák, egyháziak, laikusok történeteit kutatták, református talajon elindult mozgalmak jelentőségét és hatásait írták le. Fórumot kínáltunk ezek mellett az elszakított or­szágrészek gyülekezeteiben szolgáló, pataki öregdiák református lelkészeknek, hitok­tatóknak és református egyházi szolgálatra most készülő, határokon túlról érkezett hallgatóinknak, hogy tegyék közkinccsé gondolataikat, tapasztalataikat, osszák meg érzéseiket, üzeneteiket azzal kapcsolatban, amit önazonosságukhoz hozzáad, amit ki­hívásként, nehézségként, akadályként jelent, amit lehetőségként kínál, amivel gazda­gítja, erősíti őket határon túli élet- és szolgálati terük, határtalanul magyar gyökerük.

A Sárospataki Füzetek 2020/2. számának szakmai szerkesztője Dr. Szatmári Emília. A lap megvásárolható a Kiadónál, megrendelhető a folyóirat honlapján vagy a szerkesztőség e-mail címén (sarospatakifuzetek at gmail pont com)