Hírek

Megjelent a Sárospataki Füzetek új száma!

A SRTA teológiai folyóiratának új számában a 2019. december 2-án tartott Nagy Barna emlékkonferencia Szűcs Ferenc, Benke György és Lapis Józef által tartott előadásai mellett Nagy Barna eddig kiadatlan tanulmányait és egy prédikációját is olvashatják az érdeklődők. Ezeken túl természetesen a szokásos rovatokkal is jelentkezünk: Homoki Gyula Brunner, Polányi és a megismerés személyessége kérdéséről írt, Békefi Bálint az Ézsaiás 40–55 földrajzi hátterével kapcsolatos tudományos diskurzusokról, Péterfi Ferenc a Közösség rovatban a kulturális szegénység fogalmáról. Olvasható Rácsok Gabriella igehirdetése a 149. zsoltárról és hallgatónk, Kinde Zsófia áhitata Jézus megkísértésének történetéről. Nagy Károly Zsolt az Evangélikus Hittudományi Egyetem Teológia és nyilvánosság címmel megjelent kötetét értékelte, Pompor Zoltán pedig megemlékezett Tóth-Máté Miklósról. 

Folyóiratunkat az Akadémia ünnepi legátusai szokták rend szerint eljuttatni a gyülekezetekhez. A jelenlegi helyzetben a legációk elmaradtak – ám a Sárospataki Füzetek friss száma ennek a hivatkozásnak a követésével online, teljes terjedelmében olvasható az SRTA honlapján.

Számunkat egykori professzorunk, Nagy Barna gondolataival ajánljuk az olvasók figyelmébe:

„Isten parancsolatát csak a hitben hallhatjuk meg helyesen. A Biblia nem oly értelemben autoritatív, hogy belőle az emberi együttélés minden lehetséges esetére kazuisztikus módon kész feleletek volnának kiolvashatók. Bizonyság az, mégpedig páratlan tekintélyű és mérvadó bizonyság Isten egyszersmindenkorra kijelentett akaratáról, elhangzott parancsolatáról, de ez a parancsolat mindig újonnan akar ebből a bizonyságból kicsendülni a Szentlélek erejében és meghallgatást találni a hitben. A Biblia a társadalmi és politikai élet helyes rendjére vonatkozóan sem gépies-mechanikus, hanem épen lelki, spirituális tekintéllyel bír. Azt adja tudtunkra, hogy Krisztus itt és most ezeken a területeken is hogyan akarja érvényesíteni uralmát. Merthiszen Igéje az Ő királyi pálcája.”